19 Ağustos 2009 Çarşamba



Siyaset arapça seyyase' den gelmektedir. "seyislik etmek", "atı eşeği idare etmek" anlamına gelir. Memleket insanında orası burası oynayan bugün siyah dediğine yarın beyaz diyen, ikiyüzlü sümüklü adamların bu işi yaptığı kanısı mevcuttur. Şimdi bir toplumda siyaset ikiyüzlü şerefsizlere malediliyorsa, o toplumdaki ikiyüzlü şerefsizler siyasete meyleder. Bu meyil siyaset arenasındaki tekyüzlü şereflileri tırnak içinde yazmadım anlarsınız artık, doğal seleksiyon tadında sindirir ve yok eder. Tabiki bütün bu tesbitleri halk nedzinde siyasinin veya siyasetin ne anlama geldiği genellemesinden yaptık. Teşbihte kusur olmaz derler o zaman tesbitte de kusur olmasın.


Bununla birlikte “çağdaş batılı toplumlar” , yediği kraker boğazına kaçıpta boğulma tehkilesi geçirecek kadar aciz tipler tarafından idare edildikleri dönemlerde bile siyaset meselesini biz “doğulu toplumlar” kadar iplememektedir. Sebebi şahanemiz şudur ki, siyaset denilen mefhum,meslek,hobi artık adını siz koyun, ilgili toplumların komşu tarlarları ile olan sıkıntılarında, işe girmelerinde, ticaret yapabilmelerinde, çocuklarını okula kaydettirebilmelerinde hiç mi hiç rol oynamıyor. Bizdeki durum malumunuz. Dolayısı ile ipin ucunun geldiği nokta aslında siyaset maskesi altında ülkede veya bölgede soysal kültürel ve ekonomik bir çok konu başlığına müdahale edebilme hakkı oluyor. E dolayısı ile talipliside çok. Bu kadar kaygan bir zeminde ayakta durmakta ustaların işi, siyasette ustalık ise iyi seyis etmekten iyi gütmekten geçiyor. Dolayısı ile yazımızın başında yaptığımız genelleme en azından bölgesel anlamda bu hipotez ile değer kazanıyor.


İşin ucunda rant olduğu zaman, seyisler çoğalıyor, bir seyis fazla büyürse diğerleri hemen geçmişi bir kalemde silerek platformlar oluşturuyor. Siyasi ideolojiler ve parti tüzükleri bir kenara bırakılıyor hatta ve hatta hayat görüşleri bir kenara bırakılıyor, renkler fontlar söylemler sloganlar birden değişiyor.. değişiyor.. değişiyor..


Aslında denmez mi “değişmeyen tek şey değişimdir” diye. Galiba öyle bir yere gidiliyor. İnanıyorum ki önümüzdeki asırda kimler tarafından nasıl yönetildiğini idrak ve tahlil edebilecek nesiller geldiğinde siyasette bizim için “memleket idaresi” kadar basit bir kavram olacak.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder